Tiyatro - Geç Kalanlar



Her çift evlenirken beraber bir ömür boyu mutlu olmayı ister. Bazen sorunsuz yol alır yolcular bu yolculukta bazen su alır tekne ve oluruna bırakılırak batışı izlenir. Bazılar ise çözemedikleri sorunlar için dışarıdan yardım almayı uygun görür batmamak için...
Gecenin bir yarısı salonunuzda tanımadığınız bir kadının olduğu görseniz tepkiniz ne olur? İlk sorunuz? Konuşmaya başladıkça sizin hakkınızda bildiklerini öğrenmeye başlayınca ruh haliniz? İşte oyun böyle başlıyor. Evin sahibi beyefendi gecenin bir yarısı hiç tanımadığı bir kadın ile salonda karşılaşıyor. İlk sorusu belkide birçok kişinin soracağı gibi “siz kimsiniz? İçeriye nasıl girdiniz?”. Adamın kadını kovmaya çalışması ile başlayan süreç zaman geçtikçe psikolog-hasta ilişkisine dönüyor ki araya serpiştirilen espiriler ile beraber bu dialoglar gerçekten çok başarılı. 2. Perde ile beraber adamın banyoda olduğu sırada olaya adamın eşide dahil oluyor. Benzer seans kadın ile yaşandıktan sonra bu sefer sorunları beraber çözme safhasına geçiliyor. Burada evli çiftler içinde hafiften ders niteliğinde replikler olması iyi düşünülmüş. Sanki oyun değilde aile terapisine gitmiş gibi hissedebilirsiniz. Hatta oyunun yazarı Pervin Ünalp’ın böyle bir mesleki geçmişi var mı diye şöyle hafiften araştırma yaptığımıda belirteyim. Oyunun sonu benim için sürpriz oldu. Oyunun ismi ile arada bir çalan telefondan birşeyler bağdaştırıp bir sonuca ulaşabilir miydim bilmiyorum.
Özellikle iyi kurgulanan böyle bol dialoglu oyunlar keyifli olmasına rağmen yorucuda olabiliyor. Oyunumuz 2 perde halinde 100dk bir süreçte tek bir dekorda sahneleniyor. Oyunun konusu başarılı, anlatımı, izleyici aktarılması, akıcılığı gayet güzel. İzleyici sıkmıyor. Oyuncu performansları üst seviye. Dekor konu ile örtüşüyor. Yazarın konuyu ele alması ve yönetmenin konuyu başarılı şekilde seyirci ile buluşturması içinde ayrı bir alkış göndermek gerek diye düşünüyorum.

İyi Seyirler...



Yazan : PERVİN ÜNALP
Yöneten : NİHAT ALPTEKİ
Dramaturgi : ÖZGE ÖKTEN
Sahne Tasarımı : EMRA ALBAYRAK ŞAHİN
Kostüm Tasarımı : EMRA ALBAYRAK ŞAHİN
Işık Tasarımı : MURAT SELÇUK
Müzik : DENİZ NOYAN
Efekt : METİN KÜÇÜKYILMAZ
Yönetmen Yardımcısı : PELİN ABAY, SEDA ÇAVDAR, HAZAL UPRAK, DİRENÇ DEDEOĞLU
Süre : 1 SAAT 40 DAKİKA / 2 PERDE


OYUNCULAR
DEFNE GÜRMEN, ELÇİN ATAMGÜÇ, VİLDAN GÜRELMAN, ZAFER KIRŞAN

Hiç yorum yok: